ProMúsics Mallorca: Músics professionals lluiten pels seus drets amb una nova Associació.
Els fundadors volen millorar les precàries condicions laborals i ajudar la professió a ser més digna.
Brigitte Rohm 24/08/2020 | 01:00
La crisi de la corona també podria ser un punt d’inflexió per a la cohesió entre els músics. “Hem de fer alguna cosa ara”, diu la música Isis “Apache” Montero, presidenta de l’associació sense ànim de lucre “ProMúsics Mallorca”, que es va fundar fa dos mesos. Fins ara existia l’Associació de Músics de Pollença” local, però cap Associació d’aquest tipus per a tota l’illa.
Els fundadors, tots músics professionals de diferents estils, inclouen a Montero (coneguda per la seva mescla de música cubana, jazz llatí, soul i flamenc), el baixista Pep Estrada com a vicepresident, la cantant Desirée Duran com a secretària i tresorera, la seva contrapart Carlos Mancera i els consellers Tolo Servera, Ignacio Simó, Toño Márquez, Diego Ferral, Benji Habichuela i Vicenç Borrás.
Una indústria prèviament indefensa
El 5 d’agost, els representants de l’associació van presentar per primera vegada al públic les seves metes i visions. Es preocupen pel panorama general. Volen defensar els drets dels músics professionals, donar una nova dignitat a la seva professió i promoure l’oferta musical i cultural de l’illa. La crisi de la corona ha exacerbat els problemes existents i ha demostrat que la indústria està indefensa sense representació professional. Hi ha molt per fer: “Res està regulat per llei en aquest sector”, va dir Montero en una entrevista amb MZ. Els passos més necessaris van incloure una revisió de contractes, impostos i condicions laborals. L’associació està en contacte amb la “Unió de Músics Professionals”, l’organització coordinadora d’associacions de músics locals a Espanya, per a promoure, entre altres coses, tarifes justes i el dret a prestacions socials a nivell nacional.
Un altre front en el qual està lluitant l’associació, i per al qual ja ha sol·licitat converses amb l’Associació de Municipis Balears (FELIB): vol recordar a les autoritats que el pressupost destinat a cultura no es desvia a altres departaments. “Perquè això ja està succeint”, es queixa la presidenta. “Però no es pot simplement decidir: que la cultura no és menys important, i llavors desviïn els diners allí. Perquè llavors els músics finalment es convertiran en casos socials”.
Quan 30 euros és massa.
Una descripció de Montero en la roda de premsa subratlla el precària que és la situació per a molts músics en aquest moment: encara que la quota anual de filiació inicialment només costa 30 euros (60 euros l’any vinent), molts no estan en condicions de pagar la petita suma. El major problema en els temps de Corona: gairebé no hi ha concerts. “I un músic que no pot tocar no té res a menjar”, va dir la Presidenta. La seva apassionada crida per reviure la música a Mallorca també està dirigit al públic. “Després de tot, també necessitem una mica d’alegria”. tot el que va passar. Olé! “
De fet, ProMúsics Mallorca va poder esperar els seus primers èxits malgrat la seva curta existència. Es va escoltar una sol·licitud realitzada conjuntament amb l’Associació de Músics de Pollença i les associacions de músics d’Eivissa i Menorca; el col·lectiu va aconseguir que els músics estiguin exempts del requisit de la màscara durant la seva actuació en l’escenari.
Escena plena de lluitadors solitaris.
I actualment l’associació torna a treballar amb l’Associació de Músics de Pollença per a una fita més: estan demanant que es modifiqui l’ordenança de protecció acústica en tots els municipis de Mallorca. De fet, evites les aparicions en bars i restaurants. Ja s’ha aconseguit un canvi corresponent a Eivissa: allí, ara es pot reproduir música en viu en tots els restaurants a unes certes hores i a un cert volum. El lema “Junts som forts” encara no s’ha arrelat massa en el panorama musical mallorquí. “És una professió tan desprotegida que tot músic tracta d’arribar a fi de mes i lluitar per si mateix”, explica Montero. Un dels majors desafiaments per a l’associació serà, per tant, despertar el sentit de comunitat entre els músics i convèncer-los de la necessitat d’unir forces i actuar com a front únic.
Encara falta pes a nivell polític.
En política, en alguns casos semblen tenir les portes obertes: els fundadors de l’associació informen sobre una reunió inicial amb l’Ajuntament de Palma, en la qual van ser “molt ben rebuts”. Fins al moment, no hi ha hagut cap persona de contacte que representi al conjunt dels músics professionals. els polítics contactats haurien dit: Una associació d’aquest tipus es necessitava des de fa molt temps. Solo: ProMúsics Mallorca encara manca de pes a nivell polític. Encara que l’Ajuntament de Palma estava obert a futures col·laboracions, la jove associació es va posposar per a una data posterior amb el suggeriment d’una sèrie de concerts.
Es busquen seguidors.
Els fundadors emfatitzen que ara es tracta de reclutar el major nombre possible de membres el més ràpid possible perquè la seva veu sigui escoltada en les institucions. En les dues primeres setmanes, 33 simpatitzants es van unir en completar el formulari en línia i transferir la contribució. “Però 800 sonaria completament diferent”, va dir la presidenta. Per cert, no és necessari ser un músic professional per a convertir-se en membre: els amants de la música també són més que benvinguts.
Informació en promusicsmallorca.org.
Enllaç a la noticia:https://www.mallorcazeitung.es/kultur/2020/08/24/promusics-mallorca-profi-musiker-kampfen/77318.html